adv. Magne B. Synnevåg

Etter at jeg flyttet hit til denne vakre øya, blir jeg som norsk advokat kontaktet
av nordmenn med forskjellige typer juridiske spørsmål. Vanligvis dreier det seg om privat sivilrett, og «gjengangerne» er  lov og fremgangsmåte for kjøp (og salg) av fast eiendom, testamente og skifte.

Jeg vil derfor – så langt jeg rekker – publisere artikler på bloggen basert på hva folk spør meg. Hvis du «liker» og «følger» meg på Facebook vil du holdes oppdatert.

Jeg starter med en liten guide  (10 punkter)  til de som vurderer å kjøpe eiendom.

***

1
Først av alt. Finn en eiendom du liker en «startpris» som synes fornuftig. Hvis du er i utlandet og «surfer» på internett for prospekter, er det noen «markedsplasser» å starte:

https://www.idealista.com/en/
https://www.kyero.com/
https://www.finn.no/
http://canaryhouse.es/engb/

Vær oppmerksom på at samme eiendom kan være annonsert for salg gjennom mer enn én eiendomsmegler – ikke nødvendigvis alltid til samme pris.

2.
Ta kontakt med agenten eller selgeren (hvis privat salg), og be om all  juridisk informasjon som er tilgjengelig. Du bør som et minimum ha en «nota simple» fra eiendomsregisteret.

3.
Sjekk informasjonen, eller få den sjekket hvis du er usikker.

4.
Undersøk den faktiske tilstanden til en eiendom. Takster eller boligsalgsrapporter (slik vi kjenner de fra Norge) er ikke vanlige her. Derfor anbefales det at du gjør en grundig undersøkelse selv. Hvis du trenger hjelp, kan vi sette deg i kontakt med nøytrale kompetente arkitekter som gjør dette.

5.
Forhandle med selger eller eiendomsmegler om prisen. Det er ikke (som i Norge) vanlig med budrunder, og annonsert pris må som regel prutes noe ned.  Ifølge «Canariajournalen» er forskjellen mellom selger og kjøperens startpris 33%.

Når man er blitt enige om pris (og eventuelle andre vilkår – eksempelvis hva som skal følge med), kontakt advokat for å få gjort de siste undersøkelser og bistand til å gjennomføre det formelle kjøpet. Advokater har kompetanse til dette og er vanligvis forsikret for å håndtere penger på vegne av klienter.

Som regel er det kjøper som betaler for gjennomføring av selve kjøpet, og derfor er det kjøperen som bør velge hvilken advokat som skal benyttes. Man trenger ikke velge den megleren eller selger foreslår.

Advokaten vil ta seg av alle formaliteter for å få registrert overføring fra «selger» til «kjøper». Han / hun vil også hjelpe kjøper med å få N.I.E. (Spansk ID-nummer – «Numero de identidad de Extranjero»).

For kjøper påløper vanligvis en  kostnad på ca. 10% av kjøpsprisen. Skattesatsen på eiendomsoverføringer (det vi i Norge betegner som dokumentavgift) er vanligvis  6 – 7%. I tillegg kommer utlegg til notar, eiendomsregister, advokat o.s.v.

7.
Hvis man som kjøper trenger (pantesikret) lån  som en del av finansieringen av kjøpet, er det nødvendig med en god spansk bankforbindelse. Spanske banker finansierer normalt opp til 60% for utlendinger. Rentene man betaler til spansk bank vil vanligvis kunne trekkes av på skattemeldingen (selvangivelsen) i Norge.

8.
Sjekk ut om eiendommen kan leies ut lovlig (hvis du ikke bruker det hele tiden selv, kan utleie generere en god inntekt). Det kan være både offentlige forskrifter og vedtekter i sameiet som setter begrensninger i hva som tillates. Ofte gir ikke eiendomsmegleren tilstrekkelig informasjon om dette, og dersom han er «vag» når man spør, er det grunn til å foreta ekstra undersøkelser.

9.
Overfør ALDRI penger til selger direkte eller til eiendomsmegler. Hvis en liten reservasjonsavgift kreves, gjør betalingen med kredittkortet ditt (ikke kontanter eller debetkort). Dette er penger som i verste fall kan gå tapt, så ikke la beløpet overstige 1000 euro.

10.
Når det er utstedt skjøte og eierskapet er registrert i eiendomsregisteret, er det tid for utlevering av nøkler og gjennomføre overtakelse. Det første du bør gjøre er å bytte lås.

***

Lykke til med kjøpet. Ring eller send en e-post hvis du har spørsmål. Det påløper ingen kostnad før vi forteller eksplisitt noe annet.

Gi også gjerne tilbakemelding på om noe mangler eller er utydelig. Kommenter gjerne på
Artikkelen vil oppdateres basert på innspill fra deg.

Ha en fin, fin mandag og en flott uke. 

Magne B. Synnevåg
advokat

LIK OSS PÅ FACEBOOK
[efb_likebox fanpage_url=»norlegalgc» box_width=»250″ box_height=»» locale=»en_US» responsive=»0″ show_faces=»0″ show_stream=»0″ hide_cover=»0″ small_header=»1″ hide_cta=»1″ ]