Kjøpe eller selge eiendom
Enten du planlegger å kjøpe eller selge eiendom på Kanariøyene – og i Spania generelt – er det fornuftig å knytte seg opp mot profesjonelle som kan bistå med formalia i prosessen. Vanligvis vil prosessen gå greit, men det finnes også mange eksempler på at ting går galt.
Det er som. regel mye penger involvert, og ikke alle har «rent mel i posen».
Her er noen tips i forbindelse med kjøp eller salg. Og det er bare å ta kontakt om du har spørsmål.
Kjøp av eiendom
Går du med planer om å kjøpe eiendom på Kanariøyene? Ikke gjør det før du har gjort deg kjent og funnet et sted du har lyst til å være.
En liten sjekkliste:
- Det skjer vanligvis ikke budrunder, og den prisen eiendommen ligger ute for er som regel prutbar.
- Kostnader og skatt (avgift til staten) kommer i tillegg. Skatten er 6,5% på brukte boliger og 7% IGIC på nye. På toppen av dette kan man regne inntil 3% (inkludert notar, landregister, advokathjelp o.s.v.)
- Om du kjøper via megler – velg de med gode referanser og som er medlemmer i ACEGI (Forening).
- Vær varsom med å signere reservasjonskontrakter med kort varighet, og betal forskudd utelukkende til megler og IKKE direkte til selger. Og om du skal betale til megler – gjør undersøkelser på om dette er en megler som er «pålitelig», som har ansvarsforsikring og har vært lenge i bransjen.
- Husk at du som kjøper står fritt til å velge hvem som skal bistå deg med juridisk hjelp i kjøpsprosessen. Det kan ofte være fornuftig å bruke noen som ikke allerede er involvert i saken som selgers representant (megler).
Har du spørsmål ta kontakt på telefon eller kontaktskjema. Innledende henvendelse koster intet. Og – ikke minst – snakk med oss FØR du overfører penger og betaler horrible bankgebyer og får dertil dårlige vekslingskurser. Her kan vi gi deg råd.
Salg av eiendom
Men en «dårlig» vekslingskurs for norsk krone kan det være fristende å realisere eventuelle gevinster. Om man kjøpte når NOK/EURO var 8,5 og selger på dagens kurs kan det være mye å hente. Vår erfaring er at valutagevinster slipper man å betale skatt av (med forbehold).
Vurderer du salg, kan disse punktene være nyttige:
- Før du igangsetter salg av eiendommen din må du ha tilgjengelig all nødvendig dokumentasjon; inkludert «gammelt» skjøte, skatteregninger, vedlikeholdshistorikk og eventuelle leieavtaler. Du kan også hente ut (fra nettet) en «nota simple».
- Finn en erfaren og pålitelig eiendomsmegler som har erfaring med å selge eiendommer for utlendinger. Ofte er det slik at eiendommer som eies av nordmenn også kjøpes av skandinaver, og det er flere meglere som «selger utelukkende for skandinaver». Vi kan tipse om meglere som snakker både norsk engelsk og spansk og som er medlem i ACEGI.
- Før du legger ut eiendommen for salg, må du sørge for at den er i god stand. Hvis det er nødvendig med reparasjoner eller vedlikehold, bør dette gjøres før det tas bilder og holdes visning. Se til at det tas gode bilder. Fotoene er førsteinntrykket en kjøper får av eiendommen din!
- Eiendomsmegleren din vil hjelpe deg med å sette en realistisk pris for eiendommen din basert på nåværende markedsverdier. Det er viktig å ikke sette prisen for høyt, da det kan skremme potensielle kjøpere bort. Ikke la deg «lure» (selv om det kan være fristende) av meglere som «prater» eiendommen «sky high».
- Når du har funnet en eiendomsmegler, må du signere en avtale som beskriver deres tjenester, provisjoner og tidsramme for salget. Vi anbefaler å gi oppdraget eksklusivt til én megler fremfor å legge den ut hos en rekke meglere. Dersom du gir en megler oppdraget «eksklusivt» skal du ha noe igjen for det. Eksempel på dette kan være rimeligere honorar enn «de vanlige 5%», bedre markedsføring og synlighet, tettere oppfølging. Et eksklusivt oppdrag bør også være tidsbegrenset og vi anbefaler ikke lenger enn 6 måneders varighet.
- Når en kjøper har blitt funnet og prisen har blitt akseptert, vil eiendomsmegleren sørge for at det etableres reservasjonskontrakt. Etter dette og FØR salget gjennomføres råder vi deg til å kontakte juridisk / økonomisk ekspertise for å bistand slik at du betaler RIKTIG skatt i forbindelse med salget. Mange blir sittende med en høyere skatteregning enn de behøver, men vi har også hørt om nordmenn har fått spanske skattemyndigheter «etter seg» i Norge lenge etter at de trodde saken var ferdig. Da blir det også straffeskatt. Den 3% «Retencion» som holdes tilbake ved salg er ofte for mye, og det er som regel nyttig å få denne kontrollberegnet.
Det er viktig å få riktig hjelp og følge riktig prosedyre når du selger eiendommen din i Spania som utlending. Det kan være fornuftig å kontakte advokat FØR du går i gang med salget. Da vil du fra starten av få hjelp til å forhandle avtale med eiendomsmegler, og du vil kunne få hjelp til å beregne hvor stor del av en eventuell salgssum som går bort i skatter og avgifter.